HABERLER

   Gazetecilik, Kazım Schröder! (İskender Aruoba)
Gazetecilik, Kazım Schröder! (İskender Aruoba)

Her köşe yazarına okurlar e-posta yollar. Yazarın genel bir dünya görüşü ve değer hükümleri olduğu gibi okurların da var. Bunlar uyuşunca olumlu, uyuşmazsa yazarı yerici e-posta geliyor.
Gazete yönetimi, bir kimseye bir 'köşe' verirken, bu insanın konusunda bir eksper olmasının yanı sıra, yazısını yazmadan önce bir muhabir, araştırmacı gibi araştırma yapmasını hem de iyi Türkçe yazmasını istiyor. (Bunlara uymayan yazarlar da var!)
Ben, başta otomotiv olmak üzere, endüstri ve ekonomi yazarım. Bu konuda çeşitli tecrübelerim var.
Gelişmiş ülkelerde sadece otomotiv yazan yayın organları var. Bizde de var, bazısı orijinal değil Batı dergilerinin tercümesi. Buna rağmen hepsinin toplamı Avrupa'da satılan tek bir otomotiv dergisinin tirajının yarısı kadar okunmaz.
Türkiye gibi bir ülkede ekonomi ve endüstri yazarken siyasete dokunmamak mümkün değil. Siyaset ise, 'futbol' gibi yapılıyor. Siyasetçi sürekli hakeme itiraz halinde (arada bir sarı hatta kırmızı kart görüyor!). Seyirciler iyi futbol ile ilgili değil, kendi takımı kazansın istiyor. 'Kendi takımı' ise taraftar ile ilgili değil, bilet alıp, bağırsın yeter! Benzetmeler sürebilir!
Ben yazılarımda konularımı ilgilendiriyor ise 'siyasete dokunuyorum'. Manşete bir siyasi koyunca, yazı üç misli çok okunuyor. Oysa ülkedeki birçok okur-yazar gibi benim de 'siyasi takımım yok'. Bu atmosferde de yazı yazınca kimi 'yaşa!' kimi 'yuh!' diye cevap yazıyor. Çok az insan 'Bu adam bir şeyler söylüyor, bir okuyalım acaba haklı olabilir mi?' diye düşünüyor.

Bu yazıda, okurlardan gelen e-postalara cevaben şimdiye kadar adını yazdığım siyasileri özetleyeceğim.
Siyasetçi 'teorik demokrat', ülke şartlarına adaptasyon bilgi ve çalışma istiyor tabii!
Başta gençlerden kurulu ve kurucularının yüzde 60'ı kadın olan GÜÇLÜ TÜRKİYE PARTİSİ ve erken seçim yüzünden Edirne'den bağımsız aday olan başkanları Tuna Bekleviç var. 28 yaşında parti kuran Tuna'yı desteklemek demek, artık asırlık bir çınar haline gelmekte olan TBMM'nin en yeni dalında güvermekte olan en küçük yaprağa ihtimam göstermek demek. Tuna'nın 'siyasi ya da ekonomik görüşü' şu aşamada benim için önemli değil, varlığını sürdürmesi, pişmeye devam etmesi önemli.
Gaziantep DP adayı Ahmet Şahap Ünlü ise kişisel vasıf itibarı ile seçilesi bir vekil. Hem ABD Orange County'deki, Portakal Board'ın çalışma usulünü hem Türkmen gazının geleceğini ya da Suriye sınırında nereye mısır ekilir bilir!
Başbakan R. T. Erdoğan, Kore'de Hyundai fabrikasını ziyaret etti. Türkiye'ye daha çok yatırıma davet etti. Adamlar, davete icabet edip geldiler, her ne oldu ise yatırıma Slovakya'ya gittiler!
AKP, beş yıl önce Kemal Derviş'in getirdiği ekonomi politikasını devam ettirdi. Buna kimisi 'istikrar' diyor. Bence şartlara uydurulması ve bunun için daha çok çalışmak gerekirdi. Yani, AKP bu bağlamda başarılı bulunamaz. M.A. Şahin Türk sporuna fayda sağladı ama 'Federasyonlar özerk oldu, karışmam!' demek Türk sporunu ileri götürmüyor. Konulan mekanizmada eksikler var. Ya ifrat (çok), ya da tefrit (az) ile bu işler yürümüyor.
Kürşad Tüzmen, ihracatı ikiye katladı. Alkışlanması gerekir.
Cem Uzan, parti başkanları arasında, özel sektörü en iyi bilen kişi. Serbest pazar ekonomisi bazıları için bir 'teori' iken, Cem Uzan bunu yaşamak ile meşgul. Mazotun 1 YTL'ye indirilmesi ise hayal değil. Bir 'ekonomi yönetimi' seçeneği.
Deniz Baykal, 'Cumhuriyet mitinglerini' anlamamış. Sadece Bülent Ecevit'in 'hatırasını' CHP'ye geri almak ile kaldı. Eğer, SHP, HYP ve benzer diğer partileri (hatta GP'yi) de birliğe davet etse idi çok farklı olurdu. Çünkü bu mitinglerde insanlar, CHP'ye ya da DYP ye blok oluşturun demedi, birleşin dedi!
BTP, öyle vaatler, (herkese maaş, bedava elektrik vs.) ve hayaller (Nobel adaylığı gibi) var ki insan belki de içinde bir fikir olan 'milli ekonomi modelini' okumuyor.
Siyaseti futbola benzettik ya acaba modası geçen ama iş yapacak siyasetçi mi ithal etsek? Ancak bunları da vatandaş yapmak gerekir. Kazım Schröder yakışmaz mı!
              Copyright © 2013 Ahmet Şahap ÜNLÜ All Rights Reserved.                                           İrfan