HABERLER

    Demirel: Türkiye, enerjide altın yumurtlayan tavuğu kesiyor    
Demirel: Türkiye, enerjide altın yumurtlayan tavuğu kesiyor

9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel, ''Aslında Türkiye enerjide vergiyi başta alarak altın yumurtalayan tavuğu kesiyor'' dedi.
Demirel, Ekoenerji Dergisi tarafından Mega Residence Otel'de düzenlenen ''Türkiye Seçime Giderken Siyasi Partilerin Enerji Politikaları Nasıl Şekilleniyor'' konulu panele katıldı.
Panelde konuşan Demirel, Türkiye'de enerjiye uygulanan verginin düşük tutulması halinde yatırımların teşvik edileceğini, daha sonra üretimlerden çok daha büyük vergiler kazanılabileceğini söyledi. Demirel, ''Aslında Türkiye enerjide vergiyi başta alarak altın yumurtalayan tavuğu kesiyor'' diye konuştu.
Türkiye'nin doğal kaynak konusunda çok zengin olmadığını ve ihtiyacını ithalatla karşıladığını anımsatan Demirel, ekonomi gündeminin başında enerjinin bulunması gerektiğini vurguladı. Demirel, hükümetlerin enerjiyi bulmak ve halkına vermek durumunda olduğuna işaret ederek, bir ülkenin refahının da buna bağlı olduğunu kaydetti.
''Enerjisiz kalınmaması için kaynakların geliştirilmesi lazım. Fransa nükleer enerjiden elde ettiği elektriği 3 sente satarsa, Türkiye 12 sente elektrik üretirse aradaki farkı ucuz işçilikle kapatmak zorunda kalır. O da fakirlik demektir'' diyen Demirel, Türkiye'nin her ülke gibi kullandığı enerjiyi bulmak zorunda olduğunu bildirdi.
Enerji üretiminin kamu hizmeti olarak mı yoksa serbest piyasa ekonomisi içinde mi değerlendirilmesi gerektiğine işaret eden Demirel, ''Enerjide pazar ekonomisine ne kadar yakınız? Türkiye pazar ekonomisine devam edecek mi? Bu soruların sorulması lazım. Biraz öyle, biraz böyleyle bu gidemez'' değerlendirmesinde bulundu.
Süleyman Demirel, enerjinin kamu hizmetinden meta haline dönüştüğünü belirterek, Türkiye'nin enerjiyi en pahalı üreten ülkelerden biri olduğuna işaret etti.
Türkiye'yi idare edecek iktidarların öncelikle politikalar konusunda karar vermeleri gerektiğini belirten Demirel, özellikle elektrik üretimi konusunda hayata geçmeyi bekleyen projeler olduğunu, bu projelerin kısa süre içerisinde gerçekleştirilmesi gerektiğini söyledi.
Türkiye'nin bir enerji terminaline dönüşeceğini de ifade eden Demirel, bölge ülkelerindeki enerji kaynaklarının batıya aktarımı noktasında geçişin olabileceği tek yerin Türkiye olduğunu anlattı.
Demirel, gelecek siyasi iktidarların bu konuya sahip çıkması ve tamamlanmayı bekleyen projeleri tamamlaması gerektiğine işaret etti.

DİĞER KONUŞMACILAR
Panelde konuşan AK Parti milletvekili ve TBMM Enerji Komisyonu Başkanı Aksoy da enerjiyi meta haline getirmenin o kadar kolay olmadığını, sadece petrolle ilgili 4 yasa çıkarttıklarını söyledi. Aksoy, enerji sektörünün özel sektöre açılması yönünde önemli çalışmalar yürüttüklerini ve çok sayıda yasalarla altyapıyı hazırlamaya çalıştıklarını da anlattı.
CHP adına konuşan Nejdet Pamir de Türkiye'nin akılcı olmayan oranda elektrikte doğal gaza bağlı olduğunu söyledi.
Pamir, 25 yıl süreli al ya da öde yükümlülüğü bulunan anlaşmaların tahkim garantisiyle pekiştirildiğini ve iptalinin, yırtılıp atılmasının çok zor olduğunu kaydetti.
Pamir, bu yüzden yapılması gerekenin doğru kararlar almak olduğunu, karar alırken de iki kere düşünmek gerektiğini bildirdi.
ANAVATAN Partisi adına konuşan Mustafa Oktay Alnıak da ileri teknoloji ve nükleer enerji konusundaki çekingenliği eleştirerek, Türkiye'nin en az 20 nükleer santrala ihtiyacı olduğunu söyledi.
DP'li Ahmet Şahap ünlü ise ''Madem Kyoto sözleşmesine imza atmadık, birkaç yıl içinde termik santralları devreye sokmalıyız'' diye konuştu.
Ünlü, Türk köylüsünün fevkalade pahalı elektrik kullandığını, vatandaşın belinin kırıldığını savundu.
DSP Genel Başkan Yardımcısı Masum Türker ise mevcut petrol yasasının çıkması halinde ulusal çıkarların ipotek altına alınacağını öne sürdü.
Türker, ''Ulusal duruş yoksa, birilerine hizmet ediyoruz demektir'' görüşünü dile getirdi.
              Copyright © 2013 Ahmet Şahap ÜNLÜ All Rights Reserved.                                           İrfan